Sport

Nogomet u Rijeci

1873.
Prva nogometna utakmica odigrala se 1873 g.
Početkom stoljeća nogomet je bio glavni sport i najrasprostranjeniji u gradu i okolici. Od različitih vrsta lopte i različitih terena do igrališta i trgova igrao se nogomet i bio predhodnica osnivanja klubova.

U Rijeci je odigrana prva nogometna utakmica na području Hrvatske.
Naime, 1873. godine na inicijativu nezaobilaznog Roberta Whiteheada, inženjera i vlasnika tvornice Torpedo, svoje loptačko umijeće odmjerile su ekipe sastavljene od djelatnika Mađarskih željeznica s jedne i engleskih radnika s druge strane.

Englezi su radili u tadašnjem Riječkom tehničkom zavodu (Stabilimento Tecnico di Fiume) koji kasnije postaje tvornica Torpedo, a utakmica je odigrana na području poznatom kao Pod Jelšun, između ulaza u bivšu tvornicu Torpedo i INA-ine rafinerije na Mlaki.

Utakmica, koju je doduše teško dokazati konkretnim povijesnim dokazima i izvorima, odigrana je prilikom puštanja u promet dionice pruge između Rijeke i Karlovca. U to je vrijeme na Kvarneru, prema procjenama, bilo 200-tinjak Engleza koje je u Rijeku zbog potrebe za kvalitetnim inženjerima dovodio Robert Whitehead…

Više o ovoj temi na Riječani.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *